Dr Ričard Šulc

200 kg, umiranje i dijete za mršavljenje

dr-sulcova-dijeta-za-mrsavljenje

Pitanje

Dragi dr Šulc,

imam 58 godina, visok sam 180 cm i imam 200 kg. Bespotrebno je govoriti da imam veoma opasnu težinu. Mislim da je jedini razlog što sam još uvek živ to što koristim tinkturu Cirkulacija od ljute paprike kao zaštitu. Mnogo želim da živim zdravim načinom života, ali nisam siguran kako to da uradim. Noge i članci mi se znoje, pa trenutno spavam u fotelji na razvlačenje. Najviše se brinem oko toga da mi telo dobije dovoljno kalorija kako se ne bih razboleo. Ishrana mi se uglavnom sastoji od piletine i ne jedem u određeno vreme. Nikada pre nisam jeo salate i žao mi je zbog toga. Shvatam da je biljni način ishrane pravi način sa skidanje kilograma, ali takva ishrana mi je zaista strana. Inspirisala me je vaša knjiga „20 moćnih koraka“ i radim na promenama. Cenim sve što biste mogli da mi savetujete. Odluke o odricanju od hrane mi ne padaju lako. Jednom sam bio na Optifast dijeti i izgubio oko 50 kg za 20 sedmica i osećao sam se tako dobro. Ostatak vam je poznat, loše odluke i loši izbori hrane posle toga – i sada sam tu gde jesam. Potrebna mi je čvrsta ruka, doktore Šulc. Želim da vratim svoj život i zdravlje, ako je ikako moguće. Hvala na svemu što činite.

Odgovor

Dragi Tom,

kao prvo, pre nego što bilo šta počnem da pišem, dobro je što uzimaš formulu Cirkulacija. Slažem se s tobom i otići ću korak dalje i reći ti da te upravo to i održava na životu!

Hajde da počnemo sa dozom stvarnosti. Imaš 58 godina, visok si 180 cm i imaš 200 kg. Normalan indeks telesne težine za tvoju visinu, nije da pratim indeks težine, ali samo da steknemo uvid, jeste 25, što znači da treba da imaš oko 80 kg, a ti imaš 200 kg i indeks telesne težine 61. O moj Bože, ti si div, ti si ogroman! Slušaj, ne govorim ovde o tome da li je biti debeo i mršav dobro ili loše, nego samo mislim na tvoju dugovečnost, a ti je nemaš. Ako si još uvek živ i čitaš ovo, moraš odmah da deluješ! Ako nisi više živ i tvoja rodbina ovo čita, žao mi je što nisi došao do mene na vreme i ovaj odgovor biće za druge gojazne ljude, jer Amerika ne oskudeva u broju gojaznih ljudi. Imaš skoro 120 kg viška. Ne mogu čak ni da počnem da ti objašnjavam šta sve ovo radi tvom telu, unutrašnjim organima i sistemima, a da ne spominjem životni vek. Dobra vest je da sigurno imaš snažne gene jer si do sada preživeo. Zaista si snažna osoba, u fizičkom smislu, jer si uspeo da se nosiš sa ovoliko dodatnog fizičkog stresa, a nisi imao srčani napad, udar, rak i nisi umro od bilo koje od hiljadu različitih bolesti.

Pomogao sam mnogim pacijentima da normalizuju telesnu težinu, od kojih su neki bili i gori od tebe, tako da poslušaj.

Korak broj 1: Prestani na ovo da gledaš kao na gubljenje težine.

Prva i najvažnija stvar koju treba da ispravimo jeste tvoj um. Moraš da prestaneš da gledaš na svoju budućnost kao na program gubitka težine i da počneš da gledaš na ostatak života kao na stvaranje moćnog zdravlja. Jedan od razloga zašto Optifast dijeta nije uspevala (a doći ću do te dijete kasnije) jeste što se radi o programu za gubitak kilograma, a ne programu ishrane, tako da kada si izgubio oko 52 kg i bilo ti je muka od toga, jednostavno si se vratio na stari program ishrane, pa su se i svi kilogrami vratili, što je tipično. Bez obzira na to šta bilo koja dijeta na tečnostima nudi, ili šta doktor moderne medicine kaže, u dugoročnom pogledu program gubitka težine obično ne uspeva. Umesto toga, moraš da počneš sa programom ishrane koji će stvoriti moćno zdravlje, koji će ti nahraniti telo, čak i očistiti telo i pomoći pri gubitku oko 120 kg. Ovo će potrajati određeno vreme i nadam se da ti je ostalo dovoljno vremena da preživiš ovo iskustvo, tako da počni s ovim odmah!

Korak broj 2: Optifast dijeta protiv novog programa ishrane doktora Šulca.

Najbolja stvar ovde je što obojica znamo da je moguće da izgubiš kilograme; možeš to uraditi jer si to već radio pre. Međutim, moraš da prestaneš da gledaš na sledeći deo svog života kao na program gubitka težine. Treba da počneš da gledaš na celi ostatak svog života kao na program zdrave hrane tokom ostatka svog života, i da se usredsrediš na stvaranje moćnog zdravlja. Ovde se ne radi samo o razlici u rečima – ovde se radi o ogromnoj suštinskoj razlici.

Često govorim o staroj kineskoj izreci koja kaže: „Usredsredi se na dobro kako bi izbacio loše.“ Ono što mislim ovim da kažem jeste da umesto da posmatraš sebe kao velikog debelog lenjivca koji se muči sa medicinski dizajniranom dijetom na hemijskim tečnostima kako bi preživeo gojaznost, treba da posmatraš život na drugačiji način, gde ćeš biti pozitivno uzbuđen zbog stvaranja novog programa ishrane i novog načina jedenja, sa zdravom hranom koja će tvom telu obezbediti moćnu životnu vitalnost i hranljive materije – onu ishranu koja će stvoriti moćno zdravlje. Sa svim ovim možeš u potpunosti da uživaš u životu – da se smeješ, zabavljaš, uživaš u ljubavi i da se osećaš sjajno! Tvoj život nije gotov osim ako ti ne odlučiš da je gotov. Ponavljam, stvaraš moćno zdravlje. Usredsredi se na stvaranje moćnog zdravlja i kilogrami će jednostavno nestati.

Dijeta na tečnostima (Optifast) je, po mom mišljenju, medicinski dizajnirana dijeta za gojazne ljude. Ne radi se o zdravstvenom programu, a pogotovo ne o stvaranju moćnog zdravlja, i ne radi se čak ni o programu ishrane, a sigurno na takvoj ishrani nećeš ostati do kraja svog života. To je program hemoterapije tečnostima, dodavanje hemo-hranljivih pločica i vlakana, koja su toliko puna hemikalija i drugih gluposti, da oni koji su ih napravili ne žele da obelodane njihov sastav. Ne kažem da ova dijeta ne uspeva, samo kažem da se radi o gubitku kilograma uz pomoć hemikalija, a ne stvaranjem moćnog zdravlja.

Možeš da postigneš upravo iste rezultate koristeći moj program čišćenja sokovima, zajedno sa Super obrokom, umesto uzimanja Optifast hemijskog napitka, i ako Optifast pločice i napitak od vlakana zameniš mojim receptima za ishranu tada ćeš biti na zadivljujuće moćnom i superiornom hranljivom programu ishrane i dodacima ishrani koji će dovesti do stvaranja moćnog i zdravog tela, uma i duha, umesto da budeš na hemijskom programu za gubitak težine. Vidiš li razliku?

Na tvom mestu bih odmah izašao i kupio sokovnik, bilo kakav, ali ako si čitao moje članke i pre, predlažem Champion Juicer sokovnik, zbog njegovog visokog kvaliteta i veoma lakog načina upotrebe, a takođe i vrlo lakog načina čišćenja.

Na tvom bih mestu odmah počeo sa prog­ramom čišćenja sokovima uz korištenje Super obroka. Takođe, molim te nastavi sa uzimanjem formule Cirkulacija.

Ako ovo budeš radio, oponašaćeš Optifast program koji si već radio pre, te ćeš imati uspešne rezultate prilikom gubitka kilograma. S mojim programom ćeš imati upravo iste rezultate gubitka kilograma, ali ćeš se usredsrediti na stvaranje moćnog i trajnog zdravlja. Stvorićeš novi život!

Kada jednom izgubiš 50 kg i budeš se osećao mnogo bolje, možeš da počneš sa mojim programom pročišćavanja sirovom ishranom, a kada izgubiš još 50 kg, ili kad makar budeš imao manje od 120 kg, možeš da kreneš sa mojim programom ishrane za stvaranje moćnog zdravlja.

Korak broj 3: Pokreni se!

Ako ne počneš odmah da se krećeš, umrećeš! Znam da kada imaš 200 kg, boli te čak i kada dišeš. Francuska Legija ima neslužbenu izreku: „Marširaj ili umri.“ Ovo treba da bude tvoja izreka sada, ali i do kraja života. I mora da važi svaki dan.

Neću da ulazim u mnogo detalja ovde, ali moraš da se teraš da se krećeš svaki dan, dok ne postigneš normalnu težinu. I mora da ti bude zabavno!

Želim da se u potpunosti usredsrediš na stvaranje moćnog fizičkog i emotivnog zdravlja. Koristi programe ishrane doktora Šulca, biljne lekove i biljne hranljive dodatke ishrani, i kreći se, kako bi stvorio život sa „normalnom težinom.“

Pored toga, želim da se krećeš kako bi postao fleksibilan i kako bi se istezao. U početku će ti čak i pokreti fleksibilnosti i istezanja delovati kao vežbe aerobika, jednostavno iz razloga što imaš 120 kg masti koja ti se zalepila na telo. Ovo je odličan način da počneš, samo istezanjem.

Korak broj 4: Čišćenje!

Jednom kada počneš sa mojim programima ishrane, vežbanja i budeš se osećao stabilno dok radiš sve te stvari, vreme je da razmisliš o čišćenju svog tela. Koji program čišćenja treba da radiš? Sve od reda!

Predlažem da prvo počneš sa “5-dnevnim programom čišćenja creva”, zatim da sačekaš nekoliko sedmica, možda i mesec dana i da ponovo budeš stabilno, a zatim da uradiš “5-dnevni program čišćenja jetre”. Zatim ponovo, kad se budeš osećao stabilno, možeš ponovo da uradiš “5-dnevni program čišćenja creva”, a posle možeš da uradiš “5-dnevni program čišćenja bubrega”.

Zasmejavaš me! Skoro sam pao sa stolice smejući se kada sam pročitao ovu tvoju rečenicu: „Moja najveća briga je da obezbedim da mi telo dobije dovoljno kalorija, kako se ne bih razboleo.“

Ne znam s kim se šališ? Upravo je to što si unosio previše kalorija moglo da te ubije i pretvorilo te u ogromnog gojaznog diva, zbog čega si veoma bolestan, ako si uopšte još uvek živ. Mislim da ne moraš da se brineš oko ovoga!

Takođe sam se veoma smejao kada sam pročitao ovo: „Nikada nisam jeo salatu i žao mi je zbog toga.“

Nema potrebe da ti bude žao, a ako budeš poslušao moj savet, pićeš svoje salate umesto da ih jedeš.

Konačno: „Inspirisan sam knjigom ‘20 moćnih koraka’ i radim na promenama.“

I ja takođe! Znam, ja sam napisao tu knjigu, ali i ja takođe radim na usavršavanju 20 koraka svaki dan svog života. Misliću na tebe neko vreme dok budem radio na 20 moćnih koraka.

„Potrebna mi je čvrsta ruka, doktore Šulc. Želim da vratim svoj život i zdravlje ako je moguće. Hvala na svemu što činite.“

U redu, sve što sam naveo gore je dobra čvrsta ruka koja može da te vodi na početku. Ako mogu da navedem još jednu stvar vezanu za tebe, tvoju debljinu i život, želeo bih da kažem da bi takođe bilo od pomoći da potražiš razlog zašto si sam sebe sabotirao do tako ekstremnog nivoa i nisi želeo da učestvuješ u sopstvenom životu.

Život sam po sebi, najveći je dar koji ikada možemo da dobijemo. A koliko ja znam, radi se o vremenski ograničenoj ponudi, koju si ti još više ograničio. Zaista cenim to što si mi se obratio, tako da želim da kažem još jednu stvar pre kraja, a to je da potražiš razlog zašto si odlučio da prekriješ telo sa 120 kg suvišne masti. Po načinu na koji si napisao pismo mogu da kažem da si ljubazna osoba. Ne kažem da treba da provedeš narednih 20 godina na dubokoj psihoterapiji, pokušavajući da otkriješ šta je pošlo po zlu kod tebe. Nikada nisam video da je mnogo toga dobrog proizašlo iz ovakve vrste terapije. Ono što ti savetujem jeste da ozbiljno ponovo napišeš skriptu svog života. Napiši 10.000 novih pozitivnih životnih aktivnosti, koje ćeš koristiti kao pomoć pri održavanju mentalnog fokusa, dok stvaraš dramatične promene koje menjaju život, kao i pozitivne, zdrave transformacije. Ne zaboravi, zaista moraš da počneš da voliš sebe!

Dr Šulc